Про корисні властивості меду відомо не одне століття. Люди використовують його для лікування і профілактики захворювань, як загальнозміцнювальний засіб, у косметичних процедурах і для посилення імунітету і обмінних процесів.
Медом називають продукт, отриманий з квіткового нектару. Піддаючись впливу слини в зобу у бджіл і проходячи складний процес ферментації спочатку у травній системі бджоли, а потім у сотах, нектар втрачає зайву вологу і трансформується в продукт, званий медом. У ньому містяться вітаміни A, C, PP, K, E, вітаміни групи B, фолієва кислота, пантотенова кислота, інші види органічних кислот, міститься понад 300 мікроелементів. Однак не весь мед однаковий за складом. Кількість мінералів, що містяться в меді, залежить від місцевості, грунту, на якому ростуть медоноси, пори року і кліматичного поясу.