Фрукти і ягоди при діабеті
При порушенні роботи підшлункової залози настає часткова або повна недостатність інсуліну. А цей фермент відповідає за засвоєння глюкози. Тому при діабеті відзначається порушення обміну вуглеводів,
У нашому організмі постійно відбуваються процеси окислення за участю вільних радикалів. Надмірна кількість цих сильних окислювачів призводить до швидкого зношування організму і, як наслідок, до його раннього старіння. Крім того, висока концентрація вільних радикалів є причиною виникнення низки хвороб. Особливо страждає кровоносна система і імунна. Вчені з’ясували, що є речовини, здатні видаляти з вільного обігу зайві радикали. Вони були названі антиоксидантами. Ці структури зв’язують окислювачі, роблячи їх неактивними. Завдяки цьому окислювальних процесів стає менше, що дозволяє надовго зберегти молодість і здоров’я.
Оскільки антиоксиданти швидко витрачаються, є необхідність постійного поповнення їх запасів. На щастя, з пошуком цих речовин немає ніяких проблем. Антиоксидантів достатньо в продуктах рослинного походження. Найбільше їх:
Антиоксиданти є й в інших рослинних продуктах. Їх, приміром, чимало в садових ягодах (особливо в чорній смородині та винограді), але в дикорослих зміст на порядок вище. Також антиоксиданти є в злаках, зелені, какао, шоколаді, вині, зеленому чаї.
Як відомо, найбільше корисних речовин міститься в рослинах, що не піддавалися тепловій обробці. Це правило стосується й антиоксидантів. Вони мають досить несталу структуру і руйнуються при сильному нагріванні. Але не завжди і не всі продукти ми можемо вживати у свіжому вигляді. Щоб страви були максимально корисними, готувати їх краще на парі. Це оптимальний варіант. Але якщо з якоїсь причини це вам не підходить, то готуйте як вам зручніше. Тільки не перетримуйте продукти. Пересмажені або розварені, вони будуть практично повністю позбавлені таких цінних для нашого організму речовин.
У гонитві за антиоксидантами не слід упускати й інші важливі моменти.
Якщо ви їсте дуже багато свіжих овочів і фруктів, це зовсім не означає, що всі наявні в них антиоксиданти будуть засвоєні організмом. Як показали дослідження, це залежить від цілої низки всіляких факторів. Шкода, але у більшості випадків антиоксиданти засвоюються лише частково.
Візьміть за правило з’їдати за кожним прийомом їжі один овоч, фрукт, жменю ягід або сухофруктів. Або робіть це в перервах між їдою як перекус. Якщо ж немає можливості отримувати натуральні антиоксиданти в потрібному обсязі, можна купити вітамінно-мінеральні добавки. А для того, щоб не помилитися з вибором, слід отримати консультацію у лікаря.
При порушенні роботи підшлункової залози настає часткова або повна недостатність інсуліну. А цей фермент відповідає за засвоєння глюкози. Тому при діабеті відзначається порушення обміну вуглеводів,
Мініатюрність східних (зокрема і японських) жінок давно стала легендою і предметом заздрощів багатьох американок та європейок. Може, саме тому японська дієта така популярна? Що японського
Останнім часом дедалі більшої популярності набуває дієта, в основі якої лежить вживання рослинної їжі в сирому вигляді. Вважається, що при тепловій обробці багато корисних речовин руйнуються.
На правах реклами. Не є лікарським засобом. Є протипоказання.
Дивись текст етикетування.