Чому кедрові горішки такі дорогі?

Кедрові горішки коштують незрівнянно дорожче за інші горіхи, що, ймовірно, має якісь на це підстави. Ціна крихітної упаковки кедрових горішків здатна налякати покупців. Але що ж робить їх такими дорогими? До слова, кедрові горіхи – зовсім не горіхи, а скоріше насіння (як, власне, і кокоси). Це означає, що люди, які страждають на алергію на горіхи, з великою ймовірністю можуть їсти кедрові горішки без ризику для здоров’я.

Почему кедровые орешки такие дорогие?

Кедрові горішки, по суті, являють собою їстівні зернятка, які добувають з насіння кедрових шишок. Це насіння вкрите дуже щільною шкіркою, і дістати звідти ласе зернятко не надто просто.

З огляду на те, які солідні «обладунки» захищають кедрові зерна, важко повірити, що весь процес збирання кедрового врожаю здійснюється вручну. Сезон збирання кедрових шишок триває близько десяти днів: це період, коли вони починають відкриватися. Шишки сушать у полотняних мішках на сонці, щоб прискорити процес їх дозрівання і розкриття. Потім їх давлять, щоб звільнити насіння, а потім вручну сортують, відділяючи лушпиння.

Цей процес сам по собі досить трудомісткий і тривалий, що вже, певною мірою, виправдовує високу вартість кедрових горішків. Однак це ще не все.

Кедрові горішки надзвичайно поживні і містять усі найцінніші жири, визнані сучасними дієтологами як необхідні до вживання. Також вони містять лінолеву і ліноленову кислоти, які беруть участь у нормалізації кров’яного тиску і профілактиці шлункової виразки. Крім того, кедрові горіхи вирізняються дуже високим вмістом протеїну.

Незважаючи на те, що на полицях у супермаркетах усі кедрові горішки виглядають однаково, вони бувають різних сортів. Здебільшого в магазинах можна зустріти китайські горішки – вони мають каплеподібну форму і виростають на територіях північно-східного Китаю, південно-східної Росії, Корейського півострова і Японії. На упаковках зазвичай вказано, що виробниками продукту є кілька країн.

Хоч би який аргумент на виправдання дорожнечі кедрових горішків здавався більш переконливим, головним залишається їх неперевершений смак: такий ніжний у сирому вигляді і солодкуватий – у підсмаженому. Кедрові горішки перетворюють будь-яку страву на кулінарний шедевр, а тому, безумовно, коштують своїх грошей.