6 простих способів вживати більше клітковини
Якщо звичайна клітковина вам не по кишені, просто знайдіть їй заміну. Давно вже відомо, що це джерело енергії має безліч переваг для здоров’я, тому його
При порушенні роботи підшлункової залози настає часткова або повна недостатність інсуліну. А цей фермент відповідає за засвоєння глюкози. Тому при діабеті відзначається порушення обміну вуглеводів, через що самопочуття хворих багато в чому визначається їхнім харчуванням. Дієтотерапія нерідко є основним способом лікування, який призначають людям з таким діагнозом. Тому діабетики намагаються дотримуватися рекомендацій щодо харчування. Ми поговоримо про особливості вживання фруктів і ягід при цьому захворюванні.
Багато ягодів і фруктів заведено вважати корисною їжею, оскільки вони багаті на вітаміни та клітковину. Але для людей з діабетом щодо цих продуктів є обмеження. Зокрема, вони стосуються фруктів і ягід з високим вмістом вуглеводів. Їх надмірне споживання може призвести до різкого підвищення в крові рівня цукру. Тому важливо знати перелік заборонених продуктів. До них можна віднести банан, диню, фініки, виноград, абрикос, інжир, родзинки, курагу, хурму. У деяких випадках (за рекомендацією лікаря) можна не в повному обсязі відмовитися від перерахованих фруктів, а лише скоротити їх споживання. Наприклад, обмежитися часточкою дині або половинкою банана.
Окремо варто зупинитися на висушених плодах – інжирі, фініках, родзинках, куразі. Після спеціальної обробки глікемічний індекс у них підвищується, тому їх споживання може погано позначитися на самопочутті хворих на діабет.
Що ж дозволяється людям з таким діагнозом з фруктів і ягід? Доброю альтернативою для діабетиків можуть бути фрукти, в яких процес трансформації вуглеводів у глюкозу минає повільно, тому не відбувається різкого підвищення цукру в крові. До таких можна віднести яблука, апельсини, груші, грейпфрути, персики, вишні, гранат і сливи. Для вживання цих продуктів не існує суворих обмежень при діабеті, але все має бути в розумних межах.
Окремо варто сказати про кавун. Ця велика і смачна ягода вирізняється середнім вмістом вуглеводів, вона стоїть приблизно посередині між забороненими і дозволеними фруктами. Але кавун має важливу перевагу для діабетиків, він здатен виводити надлишок цукру з організму. Тому обсяг споживання кавуна варто обов’язково обговорити зі своїм лікарем.
Як бачите, вживання ягід і фруктів має свої особливості для людей, які страждають на діабет. Тому варто дотримуватися цих рекомендацій, щоб не погіршити свій стан при цьому захворюванні.
Якщо звичайна клітковина вам не по кишені, просто знайдіть їй заміну. Давно вже відомо, що це джерело енергії має безліч переваг для здоров’я, тому його
Про шкоду смаженої їжі, особливої тієї, що вкрита ароматною хрусткою скоринкою, постійно говорять і лікарі, і дієтологи. Але їжа, підсмажена на сковорідці або у фритюрі,
Знизити рівень холестерину здатні багато факторів. Серед них основними є дотримання дієти і позбавлення від зайвих кілограмів. Вибираючи здорову їжу, можна зменшити концентрацію так званого
На правах реклами. Не є лікарським засобом. Є протипоказання.
Дивись текст етикетування.