Фрукти і ягоди при діабеті

При порушенні роботи підшлункової залози настає часткова або повна недостатність інсуліну. А цей фермент відповідає за засвоєння глюкози. Тому при діабеті відзначається порушення обміну вуглеводів, через що самопочуття хворих багато в чому визначається їхнім харчуванням. Дієтотерапія нерідко є основним способом лікування, який призначають людям з таким діагнозом. Тому діабетики намагаються дотримуватися рекомендацій щодо харчування. Ми поговоримо про особливості вживання фруктів і ягід при цьому захворюванні.

Фрукты и ягоды при диабете

Багато ягодів і фруктів заведено вважати корисною їжею, оскільки вони багаті на вітаміни та клітковину. Але для людей з діабетом щодо цих продуктів є обмеження. Зокрема, вони стосуються фруктів і ягід з високим вмістом вуглеводів. Їх надмірне споживання може призвести до різкого підвищення в крові рівня цукру. Тому важливо знати перелік заборонених продуктів. До них можна віднести банан, диню, фініки, виноград, абрикос, інжир, родзинки, курагу, хурму. У деяких випадках (за рекомендацією лікаря) можна не в повному обсязі відмовитися від перерахованих фруктів, а лише скоротити їх споживання. Наприклад, обмежитися часточкою дині або половинкою банана.

Окремо варто зупинитися на висушених плодах – інжирі, фініках, родзинках, куразі. Після спеціальної обробки глікемічний індекс у них підвищується, тому їх споживання може погано позначитися на самопочутті хворих на діабет.

Що ж дозволяється людям з таким діагнозом з фруктів і ягід? Доброю альтернативою для діабетиків можуть бути фрукти, в яких процес трансформації вуглеводів у глюкозу минає повільно, тому не відбувається різкого підвищення цукру в крові. До таких можна віднести яблука, апельсини, груші, грейпфрути, персики, вишні, гранат і сливи. Для вживання цих продуктів не існує суворих обмежень при діабеті, але все має бути в розумних межах.

Окремо варто сказати про кавун. Ця велика і смачна ягода вирізняється середнім вмістом вуглеводів, вона стоїть приблизно посередині між забороненими і дозволеними фруктами. Але кавун має важливу перевагу для діабетиків, він здатен виводити надлишок цукру з організму. Тому обсяг споживання кавуна варто обов’язково обговорити зі своїм лікарем.

Як бачите, вживання ягід і фруктів має свої особливості для людей, які страждають на діабет. Тому варто дотримуватися цих рекомендацій, щоб не погіршити свій стан при цьому захворюванні.