Як заощаджувати на продуктах, а не на здоров’ї

Повноцінне харчування необхідно організовувати виходячи з потреб сім’ї у продуктах і з огляду на фізіологічні норми. Якщо з сімейного бюджету мало виділяється коштів на закупівлю продуктів харчування, треба розумно переглянути інші витрати і внести необхідні поправки. На харчуванні заощаджувати не можна. Здоров’я – запорука всього. Однак і маючи у своєму розпорядженні достатньо коштів для купівлі продуктів харчування, необхідно вміти розумно їх витрачати.

Как экономить на продуктах, а не на здоровье

При виборі продуктів необхідно брати те, що корисно для організму, має підвищену калорійність, потрібний хімічний склад і дає менше відходів. Слід зазначити, що дешевші і менш цінні з харчового погляду продукти вимагають ретельного приготування і вмілої заправки. Тому той, хто хоче організувати повноцінне і економне харчування, має не лише витрачати на це більше часу, а й обов’язково володіти знаннями з кулінарії.

Економія в харчуванні досягається і за рахунок дбайливого, господарського ставлення до того, що вирощено, придбано, приготовлено; вміння скоротити відходи і раціонально їх використовувати; ліквідації втрат харчових речовин, що неминуче при зберіганні, тепловій та первинній обробці продуктів. Дуже важливо уникати надмірностей у технології приготування їжі: не підсмажувати крупу перед варінням, борошно з жиром для соусів (для кращого засвоєння борошно підсушують на сковороді без жиру), не промивати макарони і рис після варіння тощо.

Для економного харчування велике значення має смак їжі. Несмачну їжу (кашу, макарони, овочі, суп, соус тощо) викидають у відходи, що веде до великих втрат готового продукту. Тому їжу потрібно міняти й урізноманітнювати.

Прямий стосунок до поліпшення якості їжі має вибір посуду для її приготування. Наприклад, не можна готувати апетитну страву для трьох осіб у великій каструлі, розрахованій на 6 осіб.

Потрібна температура страви або виробу, правильно підібраний столовий посуд, гарно викладений гарнір, оформлення зеленню та нарізаними овочами – все це сприяє апетиту. Для приготування та оформлення страв необхідно творчо підходити до використання продуктів, зазначених у рецептурі, враховувати багато «дрібниць», які негативно впливають на економію сировини або якість страви.

Наприклад, страву прикрашають листячком зелені, але якщо її не їдять, отже, втрачаються вітаміни. Для збереження вітамінів у раціоні краще посипати страву рубаною зеленню. На особливу увагу заслуговують закуски або салати: їх готують на один раз. Овочі для салату з’єднують з іншими продуктами і між собою тільки після охолодження. Змішування теплих і холодних овочів веде до їх швидкого закисання. Складові частини салату краще зберігати окремо. Заправляють салат майонезом або сметаною, оформляють овочами і зеленню за 15-20 хвилин до того, як подати на стіл, заправкою поливають безпосередньо перед вживанням.

Господиня повинна заздалегідь визначити, які продукти придбати, що витрачати в першу чергу і пізніше. Слід записати перелік на два дні наперед і кількість продуктів у список-пам’ятку, спланувати, коли і де їх зручніше купити. Такий список – добрий помічник. І нехай у список по можливості заглядають усі члени сім’ї: молодший збігає за цукром і хлібом, старший купить молочні продукти та овочі, не доведеться нагадувати і просити про це.

Не слід купувати багато продуктів про запас, щоб не довелося їх викидати. Не можна впадати в іншу крайність – купувати щодня те, з чого можна зробити запас на деякий час. Найбільше клопотів з купівлею м’яса і риби. Досвідчена господиня купує м’ясо на 2-3 дні – приблизно 1,5-2 кг. З кісток вона зварить бульйон на 2-3 дні, а з м’якоті приготує другу страву на сьогодні і на завтра. Решту м’яса прибере в холодильник, де воно чудово збережеться протягом 2 діб. Морожену рибу можна купити про запас, покласти в морозилку і зберігати там.

Detoxil https://detoxil.com.ua/uk/