Крупи: види та корисні властивості

Крупа – це різновид продуктів харчування, що складається із зерен різних рослинних культур. Зерна можуть бути подрібненими або цільними.
Правильное питание

Існують різні градації круп за видами..

Дроблені зерна крупи називають січкою. Саме вони найкраще підходять для молочних каш.

Бувають пресовані крупи у вигляді пластівців. Найвідоміші з них – це вівсяні пластівці, хоча зараз у продажу з’явилися гречані та пшеничні пластівці. Цільні зерна називають ядрицею. Зазвичай ядриця містить тільки добірні зерна без будь-яких сторонніх домішок. У пачці з такою крупою не повинно бути уламків, круп’яного борошна та лушпиння.

Основна маса круп належить до сімейства злаків – це просо, овес, пшениця, рис, сорго та низка інших. Гречка – з сімейства гречаних.

Користь круп полягає в особливостях їхнього зростання. У кожному зернятку міститься необхідний запас поживних речовин для нової рослини.

Чим менше ступенів обробки проходить крупа, тим більше корисних елементів у ній залишається. Найменш корисними вважаються шліфовані та поліровані злаки. Однак готуються вони набагато швидше за необроблені.

Цільнозернові крупи – це безцінне джерело вітамінів, вуглеводів, клітковини, пектинів, мінеральних солей. У них дуже низький вміст жирів.

Люди, які вживають крупи кілька разів на тиждень, значно знижують ризик виникнення серцево-судинної патології. Ця залежність тим більша, чим більше круп у раціоні людини.

Практично всі крупи застосовуються в дієтичному харчуванні та призначені для лікування тієї чи іншої недуги. Ряд цих корисних продуктів зменшують вміст в організмі холестерину, роблять міцнішими та еластичнішими судини, покращують функції печінки та кишечника. Високий вміст клітковини дає змогу очищати стінки кишечника та проводити профілактику цілого ряду хвороб.