У чому користь і шкода баклажанів

Корисні чи шкідливі властивості будь-якого продукту, зокрема й баклажана, визначаються складом. Крім вітамінів PP, B2, C баклажани багаті на розчинні цукри, білки, клітковину, кальцій, залізо та інші мікроелементи.

В чем польза и вред баклажанов

Оскільки баклажани містять вітамін PP, то цей овоч корисний людям, які бажають кинути палити. Потреба викурити цигарку буде істотно знижена під впливом нікотинової кислоти, що міститься в баклажані.

Людям з надмірною вагою теж рекомендований цей овоч. Адже у 100 грамах баклажанів приблизно 30 ккал. А через наявність клітковини овоч сприяє виведенню не лише шлаків з організму, а й зайвої рідини.

Для тих, хто бажає схуднути із застосуванням дієти, що включає в себе ці овочі, необхідно враховувати той факт, що смажені баклажани містять велику кількість олії. Щоб зменшити вміст олії в цих овочах при смаженні, слід замочувати їх у прохолодній воді, попередньо нарізавши, хвилин на 10-15. Однак запікати ці овочі значно корисніше для здоров’я.

Баклажани цінні високим вмістом важливих для організму мікроелементів. Крім того, корисні властивості цих овочів не зникають при консервуванні або смаженні. Завдяки наявності пектину в баклажанах поліпшується травлення і прохідність жовчних шляхів. Зайвий холестерин, або шкідливий, як його ще називають, теж виводиться.

Далеко не всі можуть сказати, у чому шкода баклажанів і чи є вона взагалі. Однозначно відповісти на це запитання не можна, оскільки їхня шкода зумовлюється певними факторами. З точністю можна сказати тільки те, що перезрілі баклажани є джерелом алкалоїду соланіну. Це речовина, яка, якщо потрапляє в організм, викликає нудоту з блювотою, рідке випорожнення, судоми і кишкові кольки.

Соланін можна вивести з організму, якщо випити кілька стаканів молока або з’їсти яєчний білок. І пам’ятайте, що передозування вітамінами може завдати більше шкоди вашому здоров’ю, ніж користі.

Калій, що міститься в цьому овоч, благотворно впливає на серце, сприяє профілактиці атеросклерозу та анемії. Особливо корисними є баклажани для літніх людей. У людей похилого віку кістки стають крихкими, а ці овочі сприяють їх зміцненню.