Коричневий і білий цукор

Для зниження ваги, як правило, рекомендується відмовитися від цукру. Однак чимало людей вважають за краще білий цукор замінити на коричневий. Це пов’язано з переконанням, що другий набагато корисніший і менш калорійний. Відповідає це істині чи ми маємо справу з черговою дієтичної пасткою?

Коричневый и белый сахар

Коричневий цукор – це тростинний цукор?

Коричневий колір цукру не означає його тростинне походження. А білий цукор не обов’язково виробляється з буряка. Білий колір свідчить лише про те, що цукор був підданий дообробці. Такий процес застосовується і щодо буряка, і щодо очерету. Під час рафінування (очищення) від цукру відокремлюється темно-коричневий сироп – меляса. Ця патока містить поживні речовини. Її використовують як сировину для алкогольних напоїв або як корм для тварин. У кулінарії меляса використовується нечасто. Її обожнюють у США і Канаді, а також цінують вегани й рідкісні гурмани.

Який цукор корисніший?

Неочищений цукор трохи кращий. У такому вигляді він зазвичай пропонується як тростинний. Меляса містить мінеральні речовини, такі як залізо, калій, магній і кальцій (але в малій кількості). Нерафінований цукор хоч і трохи корисніший за очищений, проте це не означає, що можна їм об’їдатися. Найкращим визначенням було б тут «менше зло». І білий, і коричневий цукор майже повністю складаються з сахарози – найпростішого цукру, позбавленого поживних властивостей. Більш того, купуючи коричневий цукор, слід бути особливо обережними. Виробники часом вдаються до хитрощів у гонитві за високим прибутком. Нерідко вони додають до очищеного цукру карамель, щоб отримати коричневий колір.

Калорійність білого і коричневого цукру

Людей, які прагнуть схуднути, зазвичай цікавить калорійність цукру. На жаль, нерафінований тростинний цукор містить майже стільки ж калорій, що й буряковий – близько 380 ккал проти 400 на 100 г продукту. Різниця незначна, тому заміна білого цукру на коричневий не допоможе скинути вагу.

Чи варто вживати тростинний цукор?

Перехід з рафінованого бурякового цукру на коричневий має мало сенсу. Ці два продукти не є корисними, їх калорійність майже однакова. Різниця лише в ціні. Дехто стверджує, що тростинний цукор має кращий смак. Але якщо ви дбаєте про своє здоров’я і стежите за вагою, то краще взагалі зробити ставку на інші підсолоджувачі. Звичайно, тут не йдеться про штучні добавки, які теж можуть нашкодити. Дуже корисні натуральні підсолоджувачі, наприклад, стевія або ксиліт. Їх можна використовувати діабетикам. Стевія практично позбавлена ​​калорій, а в 100 грамах ксиліту міститься 240 ккал. Стевія корисна для фігури, її можна вирощувати самому, але доведеться мати справу зі специфічним смаком. Щодо ксиліту варто врахувати, що він отруйний для собак. Будьте обережними і зберігайте продукт у недоступному для домашнього вихованця місці.