Квас – цілющий напій!

Споконвічним давньоруським напоєм, що дійшов до наших днів, є багатьма любимий квас. Його не лише п’ють, також на його основі готують корисний суп під назвою окрошка, що містить безліч вітамінів. Квас відомий дуже давно, ще за часів проведення хрещення в Київській Русі князь Володимир велів подавати цей смачний напій. Але варто зауважити, що в наш час значна кількість людей навіть не припускають про корисні та цілющі властивості квасу.

Квас – целебный напиток

Безумовно, квас має корисні властивості. І велику роль тут відіграють наявні в ньому вітаміни, зокрема Е і В1. Також у його складі є дріжджі, вуглеводи, органічні кислоти, мінеральні речовини, ферменти білки і вітаміни. Найвідомішим сортом цього напою вважається хлібний квас, але бувають й інші різновиди, наприклад буряковий, вівсяний або плодово-ягідний.

У спекотні дні квас чудово втамовує спрагу, недарма в літні дні біля бочок з квасом утворюються черги. Наявність вуглекислоти в напої зумовлює нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, також для організму корисні ферменти, амінокислоти і, звичайно, вітаміни, що містяться в ньому. До того ж він має антибактеріальну дію, його вживають при підвищеному тиску і ослабленому імунітеті, а також дисбактеріозі. Особливо полюбляють квас віруючі люди, які дотримуються посту, тому що він надає енергії організму та підтримує його вітамінами, яких бракує у цей період.

Однак, незважаючи на всі вищезазначені позитивні якості, квас можна вживати не всім охочим. Людям, у яких є захворювання шлунка, такі як виразка, гастрит, сечокам’яна хвороба, цироз печінки, а також тим, хто має підвищену кислотність шлунка, слід відмовитися від вживання цього напою. Для такого контингенту людей квас може мати не корисну, а руйнівну дію.