Літній раціон захистить від сонця

Багато хто знає, що перебувати під прямими променями сонця у спекотні літні дні небезпечно для здоров’я. Забезпечити певний рівень захисту від УФ-променів допомагають спеціальні засоби (креми, лосьйони, спреї тощо). Однак не кожен знає, що зміцнити захисний бар’єр організму здатен особливий річний раціон. Доведено, що деякі продукти містять велику кількість антиоксидантів, що дозволяє протистояти згубному впливу вільних радикалів.

Відомо, що надлишок ультрафіолетових променів може спровокувати сонячний опік, прискорити процеси старіння, а також стати причиною деяких ракових захворювань. Науковці рекомендують у літній період ввести у свій щоденний раціон «сонцезахисні» продукти харчування. Завдяки високому вмісту в них антиоксидантів і мікроелементів, кожна клітина організму отримає додатковий захист від УФ-променів.

Летний рацион защитит от солнца
  1. Риба

Одним з корисних «сонцезахисних» продуктів є риба, оскільки високий вміст жирних кислот омега-3, білків і антиоксидантів має оздоровлювальний ефект на весь організм. Завдяки поживності риби підвищується опірність клітин до запальних процесів і впливу вільних радикалів.

Для забезпечення організму необхідною кількістю жирних кислот омега-3 риба має бути в тижневому раціоні хоча б 2-3 рази. Вживати рекомендується жирні сорти риби, наприклад, лосось, оселедець, сардина або тунець. Категорично заборонені страви з королівської макрелі, акули або риби-меч через високий вміст у них ртуті.

  1. Ягоди

Завдяки пігменту антоцианіну всі ягоди синього і фіолетового кольору мають здатність протистояти сонцю, зокрема журавлина, чорна смородина, ожина, чорниця і асаї. Ці ягоди також містять високу кількість антиоксидантів, що зміцнюють захисний бар’єр організму.

Всім відомий дієтичний продукт кавун здатен не лише втамувати спрагу у спекотну погоду. Цей різновид ягоди багатий на клітковину і лікопен, що також сприяє захисту шкіри від впливу SPF-променів.

  1. Шоколад і какао

Доведено, що гіркий (темний) шоколад і какао мають здатність протистояти УФ-променям завдяки флавоніду, що  входить до їхнього складу. Згідно з опублікованими 2006 року результатами досліджень, споживання темного шоколаду підвищує ступінь захисту на 25%.

Какао є унікальним продуктом, що містить понад 700 корисних елементів. Регулярне вживання какао-бобів знижує чутливість шкіри до ультрафіолету, що особливо корисно при проходженні косметичних процедур і використанні крему з ретиноїдами. Флаваноли, що входять до складу какао, сприяють нормалізації роботи серцево-судинної системи, запобігають підвищенню кров’яного тиску, а також зменшують ризик виникнення інсульту або серцевого нападу.

Рекомендується щодня вживати 50 грамів гіркого шоколаду або органічного какао. Слід знати, що молочний шоколад не має таких корисних властивостей, оскільки молоко не дозволяє засвоїти необхідні елементи належним чином.

  1. Фрукти й овочі насиченого кольору

Надлишок сонячних променів здатен нашкодити не лише організму людини або тварини, а й рослинам. Тому природа наділила багато овочів і фруктів особливими пігментами, що дозволяють встояти під палючими променями. Слід знати, що чим більш насиченим є колір плоду, тим краще його захисні якості.

Червоний і рожевий пігмент, що надає кольору фруктам і овочам, називається лікопен. Він входить до групи каротиноїдів, які, коли потрапляють до організму людини, накопичуються в місцях, схильних до інтенсивного впливу УФ-променів, – очах і шкірі. У 2001 році було проведено дослідження, результат якого показав, що щоденне вживання 40 мг (близько 3 столових ложок) томатної пасти і 10 мг (близько 2 чайних ложок) оливкової олії протягом 10 тижнів знижує ризик отримання сонячного опіку на 40%.

Свіжі червоні помідори насичені лікопеном, однак перероблені томатні продукти містять його ще більше. Завдяки цьому натуральному антиоксиданту помідори є чудовим профілактичним засобом, особливо від захворювань передміхурової залози. Більш того, томати забезпечують клітинам додатковий захист від впливу сонячних променів.

Ще одним джерелом лікопену є рожевий грейпфрут. Регулярне вживання цього фрукта підвищує природні захисні властивості шкіри на 33%. У меншій концентрації лікопен міститься у папайї й абрикосах.

Болгарський перець червоного, оранжевого та жовтого кольорів багатий на каротиноїди. Потрапляючи в організм людини, ці антиоксиданти перетворюються на вітамін А, який перешкоджає руйнуванню тонкого ліпідного шару. Слід пам’ятати, що болгарський перець може накопичувати пестициди.

«Сквош» – яскраво-оранжевий сорт гарбуза, що зовні нагадує кабачок, також містить корисні каротиноїди, а мускусна диня багата на бета-каротин і вітамін С. Інші сорти дині теж містять бета-каротин, але не в такій концентрації, як мускусна. Завдяки бета-каротину відновлювальні функції шкіри зміцнюються, і пошкодження від ультрафіолету викликають менше болісних відчуттів.

  1. Листові зелені овочі та спеції

Доведено, що регулярне вживання шпинату, броколі або капусти «кале» зменшує ризик захворювання на рак легенів, кишечнику, а також рак шкірних покривів. Дослідження підтвердили, що унікальний склад зелених овочів здатен знизити ризик розвитку карциноми шкіри на 50%!

Включаючи в раціон хрестоцвіті овочі, зокрема броколі і цвітну капусту, можна істотно компенсувати брак вітамінів і антиоксидантів в організмі. Вчені встановили, що, завдяки сульфорафану, броколі підвищує стійкість шкіри до раку.

Такі спеції, як корінь куркуми та індійський шафран, мають потужний оздоровчий ефект. Завдяки куркуміну приправа має протизапальну дію, а також підтримує імунітет, стимулює роботу мозку та захисні функції шкіри.

  1. Зелений і чорний чай

Згідно з дослідженнями, зелений і чорний чаї, завдяки поліфенолам, здатні протистояти дії вільних радикалів. Доведено, що вживання великих об’ємів чаю знижує ризик виникнення раку шкіри на 30%. Більш того, встановлено, що ймовірність захворювання на рак шкіри у людей, які регулярно вживали чай протягом 47 років і більше, знижується на 51%.

Наразі науковці не отримали точних даних щодо того, який вид чаю забезпечує найкращий захист шкірі. Відомо лише, що поліфенол зеленого чаю має сильніший вплив. Фахівці рекомендують заварювати чай протягом тривалого часу для збільшення кількості поліфенолів.

Завдяки високому вмісту антиоксидантів зелений чай зміцнює серцево-судинну систему, підтримує імунітет, виводить токсини і шлаки, сприяє нормалізації ваги, а також є ефективним профілактичним засобом. Катехіни, що входять до складу зеленого чаю, підвищують здатність шкіри протистояти впливу UVA- і UVB-променів.

Звичайно, лише дотримання річного раціону не здатне вберегти від сонячних променів. Слід пам’ятати про обов’язкове використання сонцезахисних засобів з SPF-фактором, головних уборів і бавовняних накидок. Тільки комплексний захист від сонця може подарувати незабутні спогади про літо й відпочинок.

Препарат Детоксил для очищення організму.