Поради щодо зниження рівня холестерину

Знизити рівень холестерину здатні багато факторів. Серед них основними є дотримання дієти і позбавлення від зайвих кілограмів. Вибираючи здорову їжу, можна зменшити концентрацію так званого «поганого» холестерину, а також тригліцеридів.

Советы по снижению уровня холестерина

Наведемо деякі корисні рекомендації, які можуть допомогти в процесі зниження рівня цієї речовини.

  • Замінити насичені жири ненасиченими. На практиці це означає відмову або значне зменшення споживання вершкового, топленого і пальмового масла. Одночасно з цим слід ввести в раціон поліненасичені і мононенасичені жирні кислоти, присутні в оливковій та соняшниковій олії.
  • Вживати рибу не менше двох разів на тиждень, роблячи акцент на жирних сортах. Саме в такій рибі присутні в достатній кількості омега-3 жирні кислоти. Ці речовини підтримують здоров’я серця і сприяють зниженню «поганого» холестерину, під яким мають на увазі ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ).
  • Харчуватися частіше. Якщо людина споживає добовий обсяг їжі за 5-6 разів, то це скорочує ймовірність того, що вона переїсть. Якщо протягом дня харчуватися лише 3 рази, то в цьому випадку зростає ризик з’їсти зайвого. Тому харчуватися краще частіше і невеликими порціями.
  • Перекушувати між прийомами їжі. Найкращими продуктами для цього будуть морква, яблуко або невелика жменя горіхів.
  • Відмовитися від білого хліба. Рекомендується перейти на хліб з цільнозернових сортів пшениці.
  • Не пити зайві калорії. Йдеться про газовані напої, солодкі фруктові соки і алкоголь. Вживання таких напоїв має бути зведене до мінімуму.

  • Відмовитися від перекусів перед телевізором і комп’ютером. У результаті таких прийомів їжі можна з’їсти більше необхідного, що призведе до набору зайвої ваги. А це пряма дорога до високого рівня холестерину.
  • Під час обіду в ресторані варто вибирати в меню ті страви, які подаються у відварному або тушкованому вигляді. Також корисні будуть різноманітні морепродукти, пісне або куряче м’ясо. Одночасно з цим слід відмовитися від смажених продуктів і приготованих на грилі. В очікуванні свого замовлення варто попросити офіціанта принести вам келих води. Окрему увагу слід приділити заправці салатів. Якщо є можливість, попросіть заправити його часточкою лимона або бальзамічним оцтом. Як десерт краще підійдуть сезонні фрукти, подані без додавання вершків.

Дотримання цих рекомендацій допоможе скорегувати харчування, зробити його правильнішим, а також запобігти набиранню зайвої ваги. А це, у свою чергу, сприятиме зниженню рівня холестерину.